czwartek, 11 kwietnia 2013

Karkówka z szałwią i musztardą

Tym razem króciutki wstęp: przepis znalazłam w najnowszym numerze Kuchni. I lekko zmodyfikowałam. Smacznego :)

PS. Przypominamy, że 16ego mija termin nadsyłania zgłoszeń na nasz konkurs z nagrodami.

Karkówka z szałwią i musztardą
Składniki:
65 dkg karkówki
9 listków szałwii
chilli w proszku
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z 1 cytryny
sól, pieprz 

Mięso oczyścić, naciąć wzdłuż, mniej więcej do połowy grubości i rozłożyć. W powstałą kieszeń włożyć 6 listków szałwii, posolić i popieprzyć. Złożyć mięso, tak aby wyglądało jak przed rozkrojeniem. Brzegi mięsa spiąć wykałaczkami, posmarować musztardą, posolić i posypać chilli. Do brytfanki wlać oliwę i wodę i ułożyć mięso w brytfance. Pozostałe listki szałwii wrzucić do brytfanki Piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym o temperatury 190 stopni, wyjąć na deskę do krojenia aby "odpoczęło". Do brytfanki, wlać miód i sok z cytryny, zagotować, włożyć mięso z powrotem do brytfanki, polać sosem i zapiec jeszcze 3 minuty. Podawać wraz z przygotowanym mięsem i pieczonymi ziemniakami.

2 komentarze:

  1. Ciekawe bardzo, wstyd przyznać, ale nie jadłam jeszcze nic z szałwią.

    P.S. co to jest "Wyrak"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2013/02/689eb653bf215d50cf4b698e703ae50e_original.gif

      to jest wyrak :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...