Tym razem króciutki wstęp: przepis znalazłam w najnowszym numerze Kuchni. I lekko zmodyfikowałam. Smacznego :)
PS. Przypominamy, że 16ego mija termin nadsyłania zgłoszeń na nasz konkurs z nagrodami.
Składniki:
PS. Przypominamy, że 16ego mija termin nadsyłania zgłoszeń na nasz konkurs z nagrodami.
Karkówka z szałwią i musztardą |
65 dkg karkówki
9 listków szałwii
chilli w proszku
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z 1 cytryny
sól, pieprz
Mięso oczyścić, naciąć wzdłuż, mniej więcej do połowy grubości i rozłożyć. W powstałą kieszeń włożyć 6 listków szałwii, posolić i popieprzyć. Złożyć mięso, tak aby wyglądało jak przed rozkrojeniem. Brzegi mięsa spiąć wykałaczkami, posmarować musztardą, posolić i posypać chilli. Do brytfanki wlać oliwę i wodę i ułożyć mięso w brytfance. Pozostałe listki szałwii wrzucić do brytfanki Piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym o temperatury 190 stopni, wyjąć na deskę do krojenia aby "odpoczęło". Do brytfanki, wlać miód i sok z cytryny, zagotować, włożyć mięso z powrotem do brytfanki, polać sosem i zapiec jeszcze 3 minuty. Podawać wraz z przygotowanym mięsem i pieczonymi ziemniakami.
sól, pieprz
Mięso oczyścić, naciąć wzdłuż, mniej więcej do połowy grubości i rozłożyć. W powstałą kieszeń włożyć 6 listków szałwii, posolić i popieprzyć. Złożyć mięso, tak aby wyglądało jak przed rozkrojeniem. Brzegi mięsa spiąć wykałaczkami, posmarować musztardą, posolić i posypać chilli. Do brytfanki wlać oliwę i wodę i ułożyć mięso w brytfance. Pozostałe listki szałwii wrzucić do brytfanki Piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym o temperatury 190 stopni, wyjąć na deskę do krojenia aby "odpoczęło". Do brytfanki, wlać miód i sok z cytryny, zagotować, włożyć mięso z powrotem do brytfanki, polać sosem i zapiec jeszcze 3 minuty. Podawać wraz z przygotowanym mięsem i pieczonymi ziemniakami.
Ciekawe bardzo, wstyd przyznać, ale nie jadłam jeszcze nic z szałwią.
OdpowiedzUsuńP.S. co to jest "Wyrak"?
http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2013/02/689eb653bf215d50cf4b698e703ae50e_original.gif
Usuńto jest wyrak :)