Jakiś czas temu chwaliłam się, że znalazłam idealny sposób na pieczone mięso. Ponieważ zrobione po raz kolejny wyszło równie smaczne, to chwalę się - oto łopatka wieprzowa z suszonymi pomidorami. Mięso można podać tradycyjnie - w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, ale można też rozdrobnić je widelcem i użyć go jako nadzienia do tortilli lub na zimno, do kanapki.
Składniki:
Najlepsza pieczona wieprzowina - pieczona łopatka wieprzowa z suszonymi pomidorami |
1-1,5 kg łopatki wieprzowej
6-9 suszonych pomidorów
(w zależności od ilości mięsa)
(w zależności od ilości mięsa)
1 szalotka
2 ząbki czosnku
listek laurowy
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
szklanka ciepłej wody
Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Na spód naczynie, w którym będzie piekło się mięso wylać olej i dodać posiekane warzywa. Suszone pomidory pokroić na kawałki o boku ok. 1 cm. Mięso opłukać, osuszyć i włożyć do naczynia. Na wierzchu mięsa ułożyć pomidory, doprawić solą i pieprzem, podlać wodą., dodać listek laurowy Piec przykryte w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę + 30 minut na każdy kilogram mięsa. Co jakiś czas polewać sosem. Ostatnie 15-20 minut piec bez przykrycia. Jeśli piekę mięso na następny dzień, to po wyłączeniu piekarnika zostawiam je żeby stygło razem z piekarnikiem.
świetny blog.
OdpowiedzUsuńaż dodaję do obserwowanych . Pozdrawiam.
http://lubieessc.blogspot.com/
przepyszne miesko... robie juz po raz drugi... ja na koniec dodalam czarnych oliwek...ladnie wygladalo i dobrze smakowalo... polecam ,-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje, niedługo będę robić troszkę zmodyfikowaną wersję, to wypróbuję z oliwkami :)
Usuń