piątek, 5 kwietnia 2013

Kołocz śląski z makiem

Po WuZetce,  która zrobiła małą furorę (co mnie bardzo cieszy), czas na kolejny przepis Mojej Mamy - śląski kołocz z makiem.

Bardzo się zdziwiłem, gdy się okazało, że jako makowiec, poza Śląskiem występuje zupełnie inne ciasto - jednak nadal uważam, że maku powinno być w cieście z 3/4 objętości ;)

I oczywiście przypominamy o naszym konkursie.

Kołocz makowy z makiem
Składniki:
Masa makowa:
500 g maku
1/2 l mleka
cukier wanilinowy
1/2 szklanki cukru
jajko  
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
1/2 kostki masła
olejek migdałowy- ilość  w/g uznania
migdały
rodzynki

Ciasto :
4 szklanki mąki krupczatki
1,5 szklanki cukru
cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 k. masła
szczypta soli

Mak zmielić (u nas mielimy jeszcze suchy, w maszynce do mielenia kawy), wsypać do gorącego mleka, dodać masło, olejek migdałowy, cukier waniliowy, cynamon i cukier. Wszystko ogrzać, aż przestanie zwiekszać swoją objętość. Masa powinna mieć konsystencję luźnego budyniu. Całość wystudzić, dodać jajko oraz bułkę tartą. Masa powinna być gęsta i bardzo wilgotna.


Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i odłożyć na pół godziny do lodówki. Podzielić na pół i wyłożyć na prostokątną blachę do ciasta. Na to dodać przygotową wcześniej masę makową. Z reszty ciasta zrobić kratkę lub posypkę. Piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu).

5 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda! I musi smakować!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie potrawy z regionalnym smaczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zabieram się za robienie ;) Mam nadzieje, że będzie tak pysznie wyglądał jak u Pani na zdjęciu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie, czy można zrobić pół ciasta z makiem, a pól z serem, ponieważ w moim domu są zwolennicy zarówno maku jak i sera.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, masa wychodzi na tyle gęsta, że można tak zrobić :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...