Wczoraj Karola miała urodziny. Z tej okazji chciałem zrobić jej dobrego, oryginalnego drinka, którego jeszcze nie piła. Padło na Mai Tai. Drink ten zawiera ciemny rum, więc miałem pewność, że Karola jeszcze nie miała z nim styczności, gdyż zawsze deklarowała, że nie lubi tego alkoholu. Chyba jednak ten drink ją do niego przekonał. Generalnie o rumie rozpisałem się przy okazji przepisu na Mojito. Tutaj chyba wystarczy dodać, że ciemny rum uzyskuje się przez leżakowanie rumu w dębowych beczkach.
Mai Tai to jeden z najsłynniejszych drinków. Jego słodko-cierpki smak trudno pomylić z jakimkolwiek innym drinkiem. Twórca tego drinka, Victor "Trader Vic" Bergeron w 1944 r. eksperymentował z nowym drinkiem w swoim barze w Oakland w Kalifornii. Swoich przyjaciół z Tahiti, Ham i Carrie Guild, wykorzystał jako doradców. W pewnym momencie Carrie wykrzyknęła: "Mai tai, roe ae!", co po tahitańsku oznacza nie więcej, nie mniej, tylko: "Najlepsze, wspaniałe!"
Składniki
50 ml ciemnego rumu
25 ml jasnego rumu
25 ml Cointreau
10 ml amaretto
50 ml soku z limonki
30 ml grenadyny
wisienka koktajlowa do dekoracji
Wszystkie składniki poza grenadyną przelać do połowy napełnionego lodem shakera. Energicznie wstrząsnąć i wlać do szklanki wypełnionej lodem. Dolać powoli grenadynę tak, aby osiadła na dnie, tworząc efekt podobny jak w Tequila Sunrise. Udekorować wisienką koktajlową.
Ciekawie musi smakować :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem idealna harmonia różnych smaków alkoholi, wzbogacona sokiem z limonki :)
Usuń