poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Ślůnske klůski bjoue - klasyczny przepis na kluski śląskie

-Alastor, weź ty wrzuć na tego swojego bloga przepis na kluski śląskie. Przydaj się do czegoś, bo w necie same jakieś ***.

Jakiś czas temu tak postawiła przede mną wyzwanie znajoma. Nie mogłem zatem odmówić. Tak więc w ramach prima aprilis (a może dyngusa ...) dziś udowadniam, że ja też gotuję :)

Kluski śląskie, czyli ślůnske klůski bjoue to chyba najbardziej znana potrawa śląskiej kuchni regionalnej. Przepis na nie jest o tyle prosty, co bardzo na oko - trzeba jednak mieć nieco wprawy, żeby nam wyszło zwarte ciasto - stąd poniżej przepis bardzo dobrze udokumentowany zdjęciowo.

Wkrótce dalsze, po WuZetce, przepisy  wg Mojej Mamy ;)

Ślůnske klůski bjoue - klasyczne kluski śląskie
 
Składniki:

kartofle (dowolna ilość, z 1 kg nam wychodzi ok. 18 klusek)

mąka ziemniaczana

jajko

sól


Ugotować kartofle w osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozbić ubijakiem. Odłożyć, aż całkiem ostygną. Przełożyć do garnka lub miski. 

Przeciśnięte kartofle
Całość kartoflanej masy podzielić na 4 części. Jedną odłożyć na bok. W to miejsce wsypać tyle mąki, ile było kartofli. Dodać jajko i ugnieść (nie zapomnieć o odłożonej części:P) na jednolite ciasto. Jeśli masa będzie być kleista, podsypywać mąką - powinno odchodzić od ręki.

Proporcje: kartofle, mąka, jajko
Gotowe ciasto na kluski
Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone. W każdej palcem robić charakterystyczne dla śląskich klusek wgłębienie na sos.

Ukulane ;) kluski
Zagotować i osolić wodę. Wrzucać kluski partiami, zamieszać, aby nie przykleiły nam się do garnka. Gotować mniej więcej 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać jako dodatek do mięs, z sosem, można jeść też same ze skwarkami. Osobiście lubię zostawić kluski na drugi dzień, pokroić i zjadać podsmażone na maśle na patelni.

Zapraszamy do udziału w konkursie - do wygrania sprzęt kuchenny :)

4 komentarze:

  1. Obowiązkowo na obiad w święta u babci ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie dzisiaj wylądowały takie na stole, dziurka obowiązkowo - na sos musi być !
    z jakich ziemniaków zazwyczaj robisz kluski ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł z zdjęciami w trakcie przygotowania! Nie jeden raz miałam problem w trakcie czy to co mi wyszło jest aby na pewno tym czym powinno być wg przepisu zanim zobaczyłam efekt finalny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam miałem intensywną myślenicę, czy wszystko dobrze robię.

      Czas zrobić swoje pierwsze kluchy na ziemi krakowskiej ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...