poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Dip z buraków z za'atarem i jogurtem

Burak idealnie komponuje się z ostrą papryką i za'atarem. Jego słodki smak łączy się z pikantniejszymi akcentami, dając świetny efekt smakowy. Idealne jako dip lub przystawka z chlebem arabskim albo wśród innych meze. Syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym.
Dip z buraków z za'atarem i jogurtem
Składniki:
kg średnich buraków (po obraniu zostanie trochę ponad pół kilo)
2 ząbki czosnku, zmiażdżoe
niewielka papryczka chili, bez pestek, posiekana
250 g greckiego jogurtu
dwie łyżku syropu daktylowego
3 łyżki oliwy
łyżka za'ataru
sól

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ułożyć buraki na blasze. Włożyć do piekarnika i piec około godziy, aż będzie można łatwo wkłuć się w środek. Odstawić do ostygnięcia a następlnie pokroić. Włożyć wraz z czosnkiem, chili i jogurtem do robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę. Polać syropem, oliwą, dodać za'atar i sól. Doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...