niedziela, 28 sierpnia 2016

Klopsy z owocami berberysu, jogurtem i ziołami

Owoce berberysu to małe, kwaśne jagody - suszone stanowią częsty dodatek do bliskowschodnich dań. Dzięki nim i przyprawom, danie wyszło słodko-kwaśne, bardzo sycące i aromatyczne. Najlepiej smakuje złagodzone jogurtem z marynowaną rzepą i hummusem na chlebku arabskim.
Klopsy z owocami berberysu, jogurtem i ziołami
Składniki
900 g mielonej wołowiny lub baraniny
duża cebula biała, drobno posiekana
ćwierć pęczka pietruszki, posiekanej
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżka suszonego berberysu
jajko
100 ml oleju roślinnego do smażenia
300 g obranych szalotek
pół litra bulionu
szklanka białego wytrawnego wina
2 liście laurowe
łyżeczka tymianku
2 łyżeczki cukru
150 g suszonych fig
200 g jogurtu greckiego
mieszanka mięty, kolendry, koperku i estragonu, posiekanych grubo
sól i pieprz

Umieścić w dużej misce mięso, cebule, pietruszkę, czosnek, ziele angielskie, cynamon, berberys, jajko, sól i pieprz. Wymieszać i uformować kulki z masy mięsnej.

Rozgrzać połowę oleju w garnku o grubym dnie lub na dużej patelni. Wrzucać na olej po kilka klopsów na raz, smażyć kilka minut, aż zrumienią się z każdej strony. Po usmażeniu wszystkich wyczyścić patelnie. Wlać pozostały olej i rozgrzać. Smażyć szalotki na średnim ogniu ok. 10 minut, aż będą złotobrązowe. Zalać winem, gotować aż alkohol wyparuje i zalać bulionem z dodatiem liści laurowych, tymianku, cukru i soli i pieprzu. Między szalotki włożyć figi i klopsy, tak aby wszystko było zalane płynem. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu jeszcze godzinę. Aż sos się zredukuje i będzie miał intensywny smak. Doprawić do smaku solom i pieprzem. Przełożyć na półmisek i polać jogurtem oraz udekorować świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...