Skoro wczoraj był chlebek, to dziś coś do chlebka ;) Ten zachwycający dip zawdzięcza swój smak połączeniu dyni z tahiną. Można go podawać jako przystawkę lub element meze.
Pasta z dyni piżmowej i tahini |
duża dynia piżmowa (ok. 1,2 kg po pokrojeniu, obraniu i usunięciu pestek powinno zostać ok. 950 g)
3 łyżki oliwy
łyżeczka cynamonu
dwie spore łyżki domowej tahini (przepis w linku powyżej)
120 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku, zmiażdżone w prasce
łyżeczka białych i czarnych ziaren sezamu
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć dynię do brytfanki, olać oliwą i posypać cynamonem i solą. Wymieszać dokładnie i pie około godzinę i kwadrans, mieszając w trakcie pieczenia. Wyjąć brytfankę i ostudzić. Przełożyć dynię do robota kuchennego z tahini, jogurtem i czosnkiem. Zmiksować tak a by składniki utworzyły grudkowatą a nie gładką pastę. Ewentualnie jak ktoś ma sporo siły i czasu może to robić tłuczkiem lub widelcem ;) Udekotować ziarnami sezamu.
przepyszne zestawienie składników :-)
OdpowiedzUsuń