Hummus buraczany |
Składniki na przystawkę dla 4 osób:
spory burak
spory burak
240 g ciecierzycy z puszki
1 ząbek czosnku
łyżkę soku z cytryny
łyżka pasty sezamowej tahini
sól
chilli
Buraka umyć i położyć w brytfance w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piec bez przykrycia około godziny, aż będzie można łatwo wbić w niego widelec. Kiedy ostygnie, obrać ze skóry.
Ciecierzycę odcedzić z zalewy, opłukać, po czym jeszcze raz dokładnie
odcedzić.Wraz z burakiem i
czosnkiem zmiksować w robocie kuchennym. Dodać sok z cytryny oraz tahini, miksować dalej do uzyskania jednolitej
konsystencji. Doprawić do smaku solą i chili.
Właśnie pieką mi się buraki i już chyba wiem, co z nich przygotuję :)
OdpowiedzUsuń