sobota, 6 sierpnia 2016

Hummus buraczany

Dziś przepis na hummus z dodatkiem warzywnym. Burak idealnie podkręca smak i nadaje paście lekkości. Zamiast pieczonego buraka można dać też gotowanego, ale jednak poniższa wersja jest o wiele smaczniejsza, bo taki burak zachowuje o wiele więcej smaku.
Hummus buraczany
Składniki na przystawkę dla 4 osób: 
spory burak
240 g ciecierzycy z puszki
1 ząbek czosnku
łyżkę soku z cytryny
łyżka pasty sezamowej tahini
sól
chilli

Buraka umyć i położyć w brytfance w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piec bez przykrycia około godziny, aż będzie można łatwo wbić w niego widelec. Kiedy ostygnie, obrać ze skóry.

Ciecierzycę odcedzić z zalewy, opłukać, po czym jeszcze raz dokładnie odcedzić.Wraz z burakiem i czosnkiem zmiksować w robocie kuchennym. Dodać sok z cytryny oraz tahini, miksować dalej do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku solą i chili.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016

1 komentarz:

  1. Właśnie pieką mi się buraki i już chyba wiem, co z nich przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...