Dziś przepis, bez którego nie uda nam się czy to hummus, czy to baba ganoush oraz liczne inne przepisy kuchni Bliskiego Wschodu. Pastę tahini, zwaną też masłem sezamowym, można łatwo zrobić w domu, podobnie jak masło orzechowe. Wystarczy porządny blender - więc po co przepłacać ;) ?
Domowa pasta tahini |
Przepis jest banalnie prosty. Wybraną przez nas ilość sezamu uprawić na patelni. Pilnować, by sezam nie ściemniał, najlepiej ściągnąć go z ognia, gdy tylko zaczniemy czuć intensywniejszą woń. Lekko przestudzić i przesypać do blendera. Miksować aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Jeżeli sezam bardzo długo ma konsystencję piasku, dodać łyżkę-dwie oleju sezamowego. Gotową pastę umieścić w słoiku. W lodówce przetrwa nam co najmniej 3 miesiące (o ile wcześniej go nie zjemy;)), jeżeli od góry zalejemy go centrymetrową warstwą oleju sezamowego lub oliwy - jeszcze dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz