Mieszanka 7 przypraw jest bardzo popularna na całym Bliskich Wschodzie. W każdym subregionie nieco inaczej się ją przygotowuje. Dziś propozycja z Libanu, zaczerpnięcia z książki "Hummus, za’atar i granaty". Przyprawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem,
doskonale pasuje jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz
warzyw.
Libańska mieszanka siedmiu przypraw |
Składniki:
łyżka pieprzu
łyżka ziela angielskiego
łyżka pieprzu
łyżka ziela angielskiego
pół laski cynamonu
łyżeczka startej gałki muszkatołowej
łyżeczka ziarnistej kolendry
łyżeczka goździków
łyżeczka ziarnistej kolendry
łyżeczka goździków
2 cm imbiru
Kolendrę, goździki, ziele angielskie i pieprz uprażyć na gorącej patelni - max. minutę, aby przyprawy się nie spaliły. Zmielić i połączyć z gałką muszkatołową. Dodać utarty cynamon i imbir. Wymieszać dokładnie i przesypać do szczelnego słoika. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw.
Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz