wtorek, 30 sierpnia 2016

Libańska mieszanka siedmiu przypraw

Mieszanka 7 przypraw jest bardzo popularna na całym Bliskich Wschodzie. W każdym subregionie nieco inaczej się ją przygotowuje. Dziś propozycja z Libanu, zaczerpnięcia z książki  "Hummus, za’atar i granaty". Przyprawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem, doskonale pasuje jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz warzyw.

Libańska mieszanka siedmiu przypraw

Składniki:
łyżka pieprzu
łyżka ziela angielskiego 
pół laski cynamonu
łyżeczka startej gałki muszkatołowej
łyżeczka ziarnistej kolendry
łyżeczka goździków
2 cm imbiru

Kolendrę, goździki, ziele angielskie i pieprz uprażyć na gorącej patelni - max. minutę, aby przyprawy się nie spaliły. Zmielić i połączyć z gałką muszkatołową. Dodać utarty cynamon i imbir. Wymieszać dokładnie i przesypać do szczelnego słoika. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...