piątek, 26 sierpnia 2016

Pieczone morele w melasie z granatów

To idealny deser na upalne dni. Przepis uda się również z brzoskwiniami, nektarynkami, śliwkami i gruszkami.

Pieczone morele w melasie z granatów
Składniki:
pół kilo moreli
2 łyżki masła
dwie i pół łyżki brązowego cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżki melasy z granatów
niesolone pistacje do posypania
szczypta kardamonu
 
Skarmelizować cukier na patelni, gdy stanie się płynny, dodać melasę, sok z cytryny i kardamon. Wymieszać dokładnie Połówki moreli ułożyć w żaroodpornym naczynku. Polać syropem owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać pistacjami. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...