sobota, 13 sierpnia 2016

Peposo - toskańska wołowina

Peposo to tradycyjna toskańska potrawa z wołowiny pieczonej z dodatkiem wina, czosnku, pieprzu i rozmarynu. Czytałam o niej wiele historii, łącznie z tym, że jadali ją budowniczowie bazyliki florenckiej. Tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne, rozpada się przy dotknięciu widelcem i fantastycznie smakuje winem i pieprzem. Przy tym nie wymaga dużo pracy, tylko chwilę na przygotowanie składników, potem robi się samo. Należy tylko zwrócić uwagę na jakość wina, ponieważ jego smak dominuje w potrawie.
Peposo - toskańska wołowina

Składniki:
1 kg wołowiny do duszenia, powinna być nieco poprzerastana, np. łopatka
1 butelka czerwonego wytrawnego wina (tradycyjnie chianti)
5 ząbków czosnku (można więcej)
łyżka ziaren pieprzu
2 gałązki rozmarynu
sól do smaku

Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w dość dużą kostkę. Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub w rondlu, dodać nieobrane ząbki czosnku, rozmaryn, wino, rozgnieciony w moździerzu pieprz i sól. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 2,5 godziny, w razie konieczności uzupełniać poziom płynu wodą (w ostateczności, mięso można też udusić na wolnym ogniu). Po tym czasie mięso będzie bardzo miękkie i lekko pikantne. Tradycyjnie peposo podaje się z polentą i szpinakiem smażonym na maśle z czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...