piątek, 5 sierpnia 2016

Hummus kavarna - libański hummus z jagnięciną i sosem cytrynowym

Dziś libańska propozycja podania hummusu. Świetnie smakuje tak z siekaną, jak i mieloną jagnięciną. Równie dobre jest nawet bez mięsa - wtedy to po prostu hummus, ciecierzyca, orzeszki piniowe i pyszny sos cytrynowy.

Hummus kavarna - libański hummus z jagnięciną i sosem cytrynowym

Składniki:
porcja hummusu

sos cytrynowy:
sok z całej cytryny
4 łyżki białego octu winnego
zmiażdżony ząbek czosnku
łyżka drobno posiekanej natki pietuszki
sól do smaku

kavarna:
4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki orzeszków piniowych
pół kilo siekanej lub mielonej jagnięciny, najlepiej łopatki lub karkówki
łyżeczka soli
łyżka masła
łyżeczka oliwy
 pół łyżeczki pieprzu
łyżka zmielonego ziela angielskiego
pół łyżeczki zmielonego cynamonu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
łyżeczka za'ataru lub oregano
łyżka octu winnego (białego)
po łyżce posiekanej świeżej mięty i pietruszki i trochę do przybrania

Mięso na kawarnę wraz z przyprawami wymieszać w sporej misce i odstawić do lodówki do zamarynowania na godzinę.
Składniki sosu cytrynowego wymieszać przez wlanie do zamykanego słoika i mocne wstrząśnięcie.

Podgrzać masło z oliwą na patelni na średnim ogniu. Dodawać mięso partiami i obsmażyć przez 2-3 minuty - mięso powinno pozostać różowane w środku.

Hummus umieścić na miseczkach, zostawiając dołek w środku.  Wypełnić dołki kawarną, posypać ciecierzycą, polać sosem cytrynowym i udekorować natką i orzeszkami piniowymi. Podawać z chlebem arabskim i marynowaną rzepą.
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016

1 komentarz:

  1. Dawno nie jadłam...
    Tyle, że zwykle idę na łatwiznę i dorzucam na wierzch gotowa szawarmę...
    ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...