wtorek, 30 sierpnia 2016

Kunafa, knafeh - bliskowschodnie ciasto serowe

Kunafa z arabskiego كنافة, czyli w zależności od wymowy: kunāfah, kanafeh, knafeh, kunafeh; zwane w Turcji  künefe;  to tradycyjne ciasto , charakterystyczne dla kuchni arabskiej, ale i greckiej (zwane tam: καταΐφι - kataifi). Wywodzi się z palestyńskiego Nablusu.Ciasto nadziewane jest serem. Najczęściej to ser nabulusi - w polskich warunkach można go zastąpić mieszanką mozzarelli i ricotty. Może być deserem do popołudniowej kawy, chociaż jada się je raczej na śniadanie. Jest też bardzo popularne w czasie ramadanu.

Kunafa, knafeh - bliskowschodnie ciasto serowe


Składniki:

3/4 opakowania 500 g ciasta kaddayif
kostka masła stopiona
200 g mozzarelli
200 g ricotty

Syrop:

500 ml cukru
500 ml wody
2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy

Ciasto kaddayif wyjąc z opakowania i poszarpać palcami na małe kawałki (należy w tym celu przygotować duuużą miskę, ciasto sprasowane w paczce wygląda całkiem nieszkodliwie, ale kiedy rozluźnić nitki, robi się go nagle strasznie dużo, jeśli jest odpowiednio duża, można użyć całej paczki ciasta, moja największa jest za mała), polać stopionym masłem i dokładnie wymieszać. Mozzarelle rozetrzeć widelcem na w miarę gładką masę i wymieszać z ricottą. Ciasto podzielić na 2 równie porcje, jedną rozłożyć na spodzie  na niej masę serową i przykryć drugą częścią ciasta. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, piec ciasto 45-50 minut, aż wierzch będzie apetyczne brązowy. W międzyczasie z wody i cukru ugotować syrop, na sam koniec dodać wody z kwiatu pomarańczy. Ciasto zalać gorącym syropem tuż po wyjecie z piekarnika. Będzie pływało w syropie, ale wchłonie się on w ciągu 15-20 minut. Podawać ostudzone.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...