czwartek, 18 sierpnia 2016

Sałatka z kuskusu i marynowej rzepy

W zeszłej edycji akcji sporą popularność zyskał przepis na marynowane bliskowschodnie rzepy. Dziś pomysł na ich wykorzystanie. W połączeniu z kuskusem, pietruszką i ciecierzycą dają bardzo ładną, koolorową lekką sałatkę.
Sałatka z kuskusu i marynowej rzepy
Składniki:
puszka ciecierzycy
pęczek natki pietruszki
150 g marynowej rzepy
pół szklanki kuskusu
sok z cytryny
pół szklanki oliwy
sól i pieprz

Sok z cytryny i oliwę przelać do słoika, dodać sól i pieprz. Zakręcić słoik i mocno wstrząsnąć, robiąc dressing. Ciecierzycę, pietruszkę pokrojoną bardzo drobno, rzepę pokrojoną w drobne paski, kuskus i dressing dokładnie wymieszać, ew. znów doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny celem "przegryzienia";)
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...