poniedziałek, 13 maja 2013

Tarta z łososiem i ziemniakami

Jakiś czas temu robiłam zapiekankę ziemniaczano-szpinakowo-łososiową. Dzisiejsza tarta opiera się na dość podobnym pomyśle połączenia łososia i ziemniaków w jednym daniu. Jest pyszna, elegancka i w gruncie rzeczy bardzo łatwa do przygotowania (bo w końcu co mogłoby się nie udać?). Do tego kompatybilna z mikrofalówką, więc w sam raz na następny dzień do pracy.
Kruche ciasto przygotowałam z tego przepisu.

Tarta z łososiem i ziemniakami
Składniki na farsz:

300 g łososia wędzonego na zimno
5 sporych ziemniaków
200 ml śmietanki 12%
3 żółtka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
oliwa

Przygotować ciasto i włożyć je do lodówki żeby się schłodziło. Ziemniaki obrać i  pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i przesmażyć ziemniaki aż nabiorą złotawego koloru. Przygotować łososia, zwykle kupuję go w postaci płata ze skórą i sama kroję go na cienkie plastry (ale można oczywiście użyć pokrojonego "fabrycznie"). Wymieszać żółtka ze śmietanką, doprawić. Formę na tartę wysmarować masłem i wylepić ciastem, ponakłówać je widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Na podpieczonym cieście ułożyć podsmażone plastry ziemniaka, na nich plastry łososia i zalać całość masą jajeczno-śmietanową. Piec aż masa się zetnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...