Dziś kolejne danie ze szparagami - tym razem bez eksperymentów, bardzo klasyczne połączenie szparagów i dojrzewającej szynki. To wszystko w postaci bardzo eleganckich i efektownych tarteletek. Raczej do podawania jako przystawka, ale w większej ilości może służyć jako danie główne.
Tartaletki ze szparagami i szynką szwarcwaldzką |
słone kruche ciasto z tego przepisu - należy zachować podane ilości składników
Nadzienie:
ok. 8 sztuk zielonych szparagów
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
2 żółtka
2 żółtka
ok. 150 ml śmietany 12%
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Foremki do tarteletek posmarować masłem, wylepić ciastem, nakłuć każdą kilka razy widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż lekko się zezłocą.
Przygotować masę jajeczno-śmietanową; żółtka połączyć ze śmietana, doprawić solą, pieprzem i gałką, odstawić. Szynkę po, pokroić w paseczki i podsmażyć. Szparagi obrać, w zależności od długości pokroić na 2 lub 3 kawałki jednakowej długości, do każdej tarteletki wchodzi 3-4 kawałki
szparagów, można też użyć samych główek (tak jak ja), a z resztek zrobić zupę. Dno podpieczonych tarteletek wyłożyć szynką, następnie ułożyć kawałki szparagów i zalać masą (ok. 2 łyżki na tarteletkę). Piec aż szparagi będą miękkie a masa się zetnie (ok. 15 minut).
Moje smaki, już mam ochotę na tą mini tartę.
OdpowiedzUsuń