niedziela, 6 stycznia 2013

Burrito z wołowiną i czarną fasolą

Kontynuujemy nasza przygodę z kuchnią meksykańską. Tym razem padło na jedną z klasycznych potraw - burrito, w wersji z wołowiną i czarną fasolą. Muszę przyznać, że czarną fasolę kupiłam już jakiś czas temu. Stała sobie na półce i czekała aż przyjdzie inspiracja - nie znałam wcześniej tego rodzaju fasoli. Zdecydowanie będzie ona częstym gościem w mojej kuchni.

Burrito z wołowiną i czarną fasolą
 Składniki na porcję dola 4 osób:

600 g wołowiny (najlepsza będzie oczywiście polędwica, ale ja użyła udźca i udało się bardzo dobrze)
2 puszki czarnej fasoli
1 szklanka passaty pomidorowej
1 szklanka wody
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanej natki kolendry
łyżeczka mielonego chilli
pół łyżeczki mielonego kminku
duża szczypta suszonego oregano
duża szczypta słodkiej papryki
sok z 1 limonki
oliwa
cukier muscovado
sól, pieprz

Do podania:
8 małych pszennych tortilli (mogą być też duże - będzie wygodniej zawijać, ja niestety nie mam jak podgrzać dużych, więc zdecydowałam się na małe, które idealnie zmieściły się na mojej patelni grillowej)
6 liści sałaty rzymskiej pokrojonych w cienkie paski (polecam tę odmianę - jest bardzo odporna na wysoką temperaturę)
sos - u mnie zamiast klasycznego ostrego sosu była hinduska raita ogórkowa, mięso wyszło dość ostre, jogurt przyjemnie je złagodził i odświeżył smak
opcjonalnie: ulubione warzywa drobno pokrojone i ser zółty tarty na grubych oczkach

Przygotować mięso: pokroić w dużą kostkę jak na gulasz, a następnie w cienkie plastry, przełożyć do miski, dodać posiekany czosnek, przyprawy poza kolendrą, cukrem i solą, sok z limonki i 2 łyżki oliwy, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po zamarynowaniu wrzucić mięso razem z marynata na rozgrzaną patelnie i smażyć aż mięso się zrumieni. Fasolę opłukać i osączyć, dodać do mięsa. Całość zalać passatą i wodą i smażyć aż sosu zostanie tylko tyle żeby oblepiał mięso i fasolę. Na koniec doprawić solą i cukrem.
Przygotować tortille - podgrzać je z obi stron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja obsmażyłam krótko na suchej patelni grillowej. Zawijać burrito: tortillę rozłożyć na desce lub dużym talerzu, na środek nałożyć łyżkę mięso z fasolą, można na wierzchu posypać serem, zawinąć 3 brzegi w kopertę (najpierw zaginać zewnętrzne, potem dolny), odwrócić do góry nogami i przycisnąć lub położyć na chwilę na patelni, dzięki temu koperta nie będzie się rozpadała. Jeśli używamy sera, zlepi on dodatkowo tortillę. Do tak przygotowanej koperty dołożyć drugą łyżkę farszu, wsypać porcję sałaty i warzyw, polać sosem. Podawać z meksykańskimi drinkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...