czwartek, 21 lutego 2013

Tajskie burgery z ostrym sosem

Lubimy domowe burgery. Dlatego szukamy nowych przepisów. Inspirację do dzisiejszego znalazłam w książce o kuchni tajskiej. Troszkę go przerobiłam i wyszło egzotyczne i efektowne danie. Niestety, troszkę przesadziłam z ilością sosu. Przez to danie zrobiło się z gatunku brudzących, co dobrze widać na zdjęciu. Łatwo można temu zapobiec. Nie należy przesadzać z ilością sosu :)

Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:

300 g mielonej wołowiny
7+3 średnich pieczarek
1 łodyga trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
Tajskie burgery z ostrym sosem jogurtowym
1 łyżka sosu sojowego
pół małego chilli bez pestek
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Ostry sos:

2 łyżki jogurtu naturalnego
chilli w płatkach
sól, pieprz

Do podania:

bułki hamburgerowe
sałata rzymska
ogórek
pomidor

Pieczarki oczyścić, 3 posiekać na małe kawałki, 7 zmiksować w robocie na pastę. Chilli, czosnek i trawę cytrynową posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Gotową masę podzielić na równe porcje i formować burgery (ja wolę kiedy burgery są mniejsze, dlatego robię 4 sztuki). Burgery smażyć na patelni grillowej po ok. 4 minuty z każdej strony. Bułki hamburgerowe przekroić na pół i podgrzać. W międzyczasie przygotować sos. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, ułożyć mięso i warzywa, przykryć drugą połową bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...