Karaiby to kraina kontrastów. Do mięsa często dodaje się słodkie owoce w postaci sals i sosów. Natomiast desery często mają pikantny posmak. Jak poniższy. Moim zdaniem to świetna baza i będę eksperymentował dalej z innymi smakami tego deseru :)
Karaibski deser imbirowy |
Składniki (na dwie duże porcje):
150 ml śmietany-kremówki
15 g cukru
30 ml białego rumu
4 kawałki imbiru kandyzowanego
łyżeczka syropu imbirowego
szczypta mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatałowej
łyżeczka skórki z limonki
łyżeczka soku z limonki
ciasteczka imbirowe
Śmietanę z cukrem ubić na bardzo gęsto. Dwa kawałki imbiru drobno posiekać. Ostrożnie nalać rum, syrop, dodać imbir kandyzowany, przyprawy sok i skórkę z limonki. Jeszcze raz zmiksować, aby składniki się połączyły. Przelać do 4 szklanek, udekorować pozostałym kandyzowanym imbirem i schładzać przez conajmniej godzinę w lodówce. Podawać z ciasteczkami imbirowymi.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz