poniedziałek, 31 marca 2014

Burrito teksańskie

Dziś, na zakończenie akcji amerykańskiej przepis na burrito. Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek". W Stanach Zjednoczonych, nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników niż w Meksyku, a rozmiary tortilli są różne, niektóre burritos są znacznie większe niż ich odpowiedniki meksykańskie.

To jedna z tych potraw, na które nie ma jednego przepisu. Każda gospodyni ma swój. Ja wykorzystałam inspirację klasycznym przepisem na chilli con carne.

Burrito teksańskie

Składniki na 4 porcje:

Sos mięsny:
350 g mielonej wołowiny
250 ml sosu pomidorowego
puszka czerwonej fasoli
ząbek czosnku
szalotka
kostka gorzkiej czekolady
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki płatkowego chilli
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz 
olej

Dodatki:
pszenne tortille
pół czerwonej papryki
pół główki sałaty
żółty ser
jogurt naturalny lub śmietana

W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekane szalotkę i czosnek, następnie dodać mięso, usmażyć na rumiano. Do mięsa dodać fasolę i sos pomidorowy, dusić na małym ogniu 15 minut, następnie dodać przyprawy i gotować aż sos będzie bardzo gęsty.
Przygotować dodatki do burito: paprykę i sałatę pokroić w paski, ser utrzeć na tarce o grubych oczkach, jogurt wymieszać z solą i pieprzem (opcjonalnie można dodać odrobinę oku z limonki). Tortille podgrzać zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na podgrzaną tortillę nałożyć 2-3 łyżki sosu i rozłożyć wąskim paskiem na średnicy tortilli zostawiając wolne 3 cm od brzegu z każdej strony, dołożyć warzywa, jogurt i ser. Zawijać aby utworzyły się podłużne pakiety (najpierw zagiąć do wewnątrz pozostawione przy nakładaniu farszu brzeżki) i szybko podsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, dzięki temu stopiony ser zlepi burrito.

Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej  Red Hot Chilli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...