sobota, 8 marca 2014

Kremowa zupa bananowa z mleczkiem kokosowym

Jak pisałem już przy okazji przepisu na zupę z czarnej fasoli, kuchnia karaibska to wiele egzotycznych połączeń smakowych. W tym rejonie świata szczególne popularne jest stosowanie bananów do dań niekoniecznie deserowych. Niniejszy przepis pokazuje, że z samego banana i kokosa można uzyskać całkiem pożywne i smaczne danie.

Przepis zaczerpnięty z książeczki „Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska”.
Kremowa zupa bananowa z mleczkiem kokosowym
Składniki:
4 banany
2 łyżki oliwy
pół małej cebuli
ząbek czosnku, zmiażdżony
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
szklanka mleczka kokosowego (najlepiej domowego)

Rozgrzać piekarnik. Piec banany na blasze przez ok. pół godziny. Usunąć skórki (powinny w czasie pieczenia całkiem zbrązowieć). W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i usmażyć na niej cebulę i czosnek (uważać aby nie zbrązowiały, bo zepsują smak dania). Dolać bulion i mleczko kokosowe. Zagotować i zostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Zmiksować na jednolitą masę z upieczonymi bananami. Przelać do znów do garnka. Podawać gorące udekorowane świeżą kolendrą.

Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...