niedziela, 9 marca 2014

Karaibskie drinki: Bahia (kokosowy z rumem)

Nazwa rum podobno wywodzi się od rumbullion lub rumbustion, czyli burd związanych z alkoholowymi libacjami. Nie może to dziwić, ponieważ rum początkowo uchodził za trunek piratów i handlarzy niewolników. Zazwyczaj do drinków używa się łagodnego białego rumu. W tym drinku, dość podobnego do piña colady, użyłem rumu złotego, leżakującego w beczkach z ciemnego drewna, nadającego mu charakterystycznego koloru i smaku.

Karaibskie drinki: Bahia (kokosowy z rumem)
Składniki:
60 ml złotego rumu
80 ml soku ananasowego

Składniki zmiksować na dużych obrotach z pokruszonym lodem w blenderze. Przelać do szklanki.

Salud!
 

Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...