środa, 19 marca 2014

Karaibska zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa gości u nas stosunkowo często. Ale jeszcze nigdy nie była tak egzotyczna. Zuppy z Karaibów mają to do siebie, że są dość niekonwencjonalnie przyprawione. Zupa z czarnej fasoli miała wspaniały posmak limonki. Zupa bananowa natomiast wyraźnie smakowała słodkawym mleczkiem kokosowym. Podobnie przygotowałem dzisiejszą zupę dyniową. Na szczęście zostało trochę zamrożonej na jesień. Było jej jednak dość mało, więc uzupełniłem ją słodkim ziemniakiem - batatem. Połączenie dało pożywną zupę, idealną na zmienną wiosenną pogodę.

Karaibska zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Składniki:
litr bulionu drobiowego
pół małej dyni
szklanka mleczka kokosowego (najlepiej domowego)
duży batat
imbir - łyżeczka świeżo startego
płatki chilli pół łyżeczki
sól, pieprz
świeża kolendra 

Przygotować dynię: usunąć pestki, obrać i pokroić na nieduże kawałki (ok. 2 na 2 cm). Można upiec z dodatkiem chili i oliwy, zupa będzie jeszcze lepsza (piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut). Batata pokroić na kawałki tej samej wielkości. Wsypać dynię i batata do rondla o grubym dnie i zalać bulionem, gotować ok. 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ok. 15 minutach gotowania dodać mleczko kokosowe. Pod koniec gotowania dodać świeżo starty imbir i chilli. Przestudzić i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem - uważać, jeśli bulion był dobrze doprawiony, łatwo można przesadzić. Do podania można udekorować świeżą kolendrą lub mazem słodkiej papryki.

 Red Hot Chilli Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej  

2 komentarze:

  1. OOO JA UWIELBIAM KREM Z DYNII MUSIŁABYĆ PYSZNY!!!!

    WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był pyszny, mleczko kokosowe i batat nadają bardzo fajanego posmaku

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...