Zrobiłam "strajpsy" z kurczaka jak w KFC. Co prawda nie użyłam aż 13 ziół w panierce, ale wyszło bardzo smaczne. I bardzo sycące.I pomyśleć że wszystko zaczęło się od budki z kurczakami w Kentucky ;)
Spicy Strips - Kurczak jak z KFC |
Składniki na porcję dla 2 bardzo głodnych osób:
2 piersi z kurczaka
2 szklanki płatków kukurydzianych
ok. 400 ml oleju roślinnego
2 jajka
czubata łyżka mąki
3 łyżki mleka
2 łyżki mieszanki przypraw (poniżej)
Mieszanka przypraw do zamarynowania kurczaka:
1 część soli
1 część tymianku
1 część oregano
1 część chilli w płatkach
2 części słodkiej mielonej papryki
1 część czarnego mielonego pieprzu
1 część granulowanego czosnku
Ulubione sosy i sałatka
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i błon, pokroić na paski. Dodać 2 łyżki mieszanki przypraw i marynować ok. 30 minut. W tym czasie z jajek, mleka i mąki przygotować gęste ciasto,a płatki kukurydziane pokruszyć. Ważne: jeśli ciasto będzie za rzadkie, a płatki za mało rozdrobnione, kurczak nie będzie dobrze oblepiony panierką. Paski kurczaka maczać najpierw w cieście, a potem obtaczać w płatkach, smażyć w głębokim oleju. Olej musi być dobrze rozgrzany, wtedy wystarczy 2-3 minuty z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku, podawać z sosami i sałatką.
"Suche" przyprawy poza liściem laurowym wsypać do słoiczka i dobrze wymieszać. W garnku lub głębokiej patelni o grubych ściankach rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim kaczkę najpierw skórą do dołu po 7 minut z każdej strony, następnie wyjąć mięso, umyć garnek. W czystym garnku z mąki i oleju zrobić ciemną zasmażkę - roux (w oryginalnym przepisie jest mowa o zasmażce koloru czekolady, ja doprowadziłam do koloru masła orzechowego, trwało to mniej więcej 10 minut). Następnie dodać drobno posiekane warzywa i smażyć przez 5 minut. Dodać piwo i bulion, kaczkę, kiełbaski pokrojone w plasterki, liście laurowe i 4 łyżki mieszanki przypraw. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny (uwaga, sos zrobi się bardzo gęsty). Po tym czasie wyjąć kaczkę, ostudzić, zdjąć skórę, a mięso pokroić i dodać do potrawy (jeśli mamy nogi, to się trochę pomęczymy...). Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Bardzo aromatyczna i sycąca potrawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz