czwartek, 20 marca 2014

Moros y cristianos - Narodowe danie kubańskie

Przy okazji kotletów w stylu jerk   Karola napisało o widocznym na zdjęciu dodatku. To moros y cristianos, czyli narodowa potrawa Kuby. Znana jest również w Porto Rico, na Dominikanie i Florydzie. Oczywiście oznacza to że jest multum odmian tego przepisu :) Bazą jest czarna fasola symbolizująca Moros czyli Maurów i ryż - Cristanos - Chrześcijanie. Nazwa wywodzi się od czasów rekonkwisty czyli walk chrześcijańskich królestw Hiszpanii z Maurami. Ciekawe, dwukolorowe danie, świetny dodatek do dań kuchni karaibskiej :)

Moros y cristianos - Narodowe danie kubańskie
Składniki:
100 g ryżu
puszka czarnej fasoli
pół zielonej papryki
listek laurowy
ząbek czosnku
oregano
sól
oliwa 

Ryż ugotować osobno w posolonej wodzie. Czosnek posiekać. Papryka pokroić w kostkę. Oba przesmażyć na oliwie z listkiem laurowym. Dodać wypłukaną fasolę i ugotowany ryż. Doprawić oregano i jeszcze chwilę podgrzać.

  Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej
 Festiwal Kuchni Kubańskiej Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...