Przy okazji kotletów w stylu jerk Karola napisało o widocznym na zdjęciu dodatku. To moros y cristianos, czyli narodowa potrawa Kuby. Znana jest również w Porto Rico, na Dominikanie i Florydzie. Oczywiście oznacza to że jest multum odmian tego przepisu :) Bazą jest czarna fasola symbolizująca Moros czyli Maurów i ryż - Cristanos - Chrześcijanie. Nazwa wywodzi się od czasów rekonkwisty czyli walk chrześcijańskich królestw Hiszpanii z Maurami. Ciekawe, dwukolorowe danie, świetny dodatek do dań kuchni karaibskiej :)
Moros y cristianos - Narodowe danie kubańskie |
100 g ryżu
puszka czarnej fasoli
pół zielonej papryki
listek laurowy
ząbek czosnku
oregano
sól
oliwa
Ryż ugotować osobno w posolonej wodzie. Czosnek posiekać. Papryka pokroić w kostkę. Oba przesmażyć na oliwie z listkiem laurowym. Dodać wypłukaną fasolę i ugotowany ryż. Doprawić oregano i jeszcze chwilę podgrzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz