Po okazjonalnej malinowej wersji, propozycji o smaku owocu granatu oraz wersji sorbetowej dziś powrót do "korzeni" mojito. Dla mnie w tym drinku najważniejsza jest miętowość - a czemu nie mogłoby być jej nieco więcej niż zwykle ;) Poniżej zatem propozycja nieco odświeżonej klasycznej wersji najbardziej rozpoznawalnego kubańskiego drinka ;)
Mojito podwójnie miętowe |
Składniki:
30 ml jasnego rumu (u nas Bacardi Superior)
15 ml likieru miętowego
15 ml likieru miętowego
2 ćwiartki limonki
garść liści mięty
woda gazowana
drobno kruszony lód
Do dużej szklanki
wrzucać na zmianę limonkę, liście mięty i pokruszony lód. Wlać rum
i likier miętowy. Całość dopełnić wodą gazowaną - lepiej unikać wody
wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który
dominuje w drinku.
Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do drinka mieszadełko.
Salud!
Salud!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz