piątek, 21 marca 2014

Mojito podwójnie miętowe

Po okazjonalnej malinowej wersji, propozycji o smaku owocu granatu oraz wersji sorbetowej dziś powrót do "korzeni" mojito.  Dla mnie w tym drinku najważniejsza jest miętowość - a czemu nie mogłoby być jej nieco więcej niż zwykle ;) Poniżej zatem propozycja nieco odświeżonej klasycznej wersji najbardziej rozpoznawalnego kubańskiego drinka ;)

Mojito podwójnie miętowe
Składniki:
30 ml jasnego rumu (u nas Bacardi Superior)
15 ml likieru miętowego
2 ćwiartki limonki
garść liści mięty
woda gazowana 
drobno kruszony lód

Do dużej szklanki wrzucać na zmianę limonkę, liście mięty i pokruszony lód. Wlać rum i likier miętowy. Całość dopełnić wodą gazowaną - lepiej unikać wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w drinku.

Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do drinka mieszadełko.
Salud!

Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej
Festiwal Kuchni Kubańskiej 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...