Zaczynamy naszą akcję kuchni Ameryki Północnej od klasycznego przepisu na amerykańskie brownie. To ciasto występuje w setkach odmian, smaków, z wieloma dodatkami. My zdecydowaliśmy się na wersję z migdałami.
Ciasto świetnie się przechowuje i transportuje, stąd często w USA jest elementem śniadania do pracy.
Kuchnia amerykańska: Brownie z migdałami |
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150 g masła
250 g cukru
150 g mąki
2 jajka
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
szczypta cynamonu
szklanka migdałów lub orzechów włoskich
Czekoladę rozpuścić z masłem na parze. Jajka roztrzepać z cukrem i przyprawami na gładką masę, dodać mąkę i migdały, wymieszać, następnie dodać masę czekoladową, mieszać aż dobrze się połączy (używam szklanej miski do mieszania ciasta, więc łatwo zauważyć kiedy wszystko jest wymieszane). Prostokątną foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką, przelać do niej ciasto (uwaga, ciasto ma dość specyficzną konsystencję, najlepiej starać się wylać je równomiernie, bo nie bardzo chce się wygładzić łopatką). Piec w temperaturze 180 stopni ok. pół godziny, sprawdzać patyczkiem, ale uwaga, ciasto jest kleiste, więc będzie oblepiało patyczek, chodzi o to żeby nie było na nim surowej masy). Po ostudzeniu pokroić w kwadraty.
O, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam, a już niedługo wersja blondie
Usuń