Pierwszy raz flanu
próbowałam w Alebriche i tak mi zasmakował, że postanowiłam sprawdzić czy domowy będzie równie
dobry. Był wspaniały. Poniższy przepis wzbogaciłam o nutę karaibską, w postaci kokosa. Dobrym pomysłem było dodanie likieru Malibu, który świetnie uzupełnił smak deseru.
Kuchnia karaibska: Flan kokosowy |
Składniki na 4 kokilki o pojemności ok.130 ml:
szklanka mleka kokosowego (najlepiej domowego)
szklanka śmietanki kremówki lub pełnego mleka
4 łyżki cukru (lub do smaku, z tą ilością nie wychodzi bardzo słodkie)
3 jajka
łyżka likieru Malibu (opcjonalnie)
Karmel: 3 łyżki cukru, gorąca woda
wiórki kokosowe do ozdobienia
wiórki kokosowe do ozdobienia
Przygotować karmel: na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać,
aż będzie złotobrązowy. Następnie dodać wodę i gotować
jeszcze, aż zgęstnieje. Na dno foremek (kokilek) wlać
karmel. Odstawić, aż zastygnie.
Śmietankę zagotować z mleczkiem kokosowym i cukrem. Jajka ubić trzepaczką. Ciągle mieszając powoli wlać do jajek gorącą masę śmietankowo-kokosową. Opcjonalnie dodać likier kokosowy. Masę przecedzić i wlać do foremek na zastygnięty karmel. Kokilki zakryć folią i piec w kąpieli wodnej (pamiętać, woda do kąpieli ma być gorąca) ok. 20 minut (lub aż krem się zetnie) w temperaturze 150 stopni. Flan będzie gotowy, kiedy wbity w niego nóż lub patyczek będzie czysty. Ostudzony flan szczelnie okryć folią i odstawić do lodówki co najmniej na noc. Przed podaniem odkroić flan od formy ostrym nożem. Na formie położyć odwrócony talerz, odwrócić wraz z formą i lekko potrząsnąć - flan powinien bez problemu wyjść z formy. Udekorować wiórkami kokosowymi i pozostałym karmelem.
Śmietankę zagotować z mleczkiem kokosowym i cukrem. Jajka ubić trzepaczką. Ciągle mieszając powoli wlać do jajek gorącą masę śmietankowo-kokosową. Opcjonalnie dodać likier kokosowy. Masę przecedzić i wlać do foremek na zastygnięty karmel. Kokilki zakryć folią i piec w kąpieli wodnej (pamiętać, woda do kąpieli ma być gorąca) ok. 20 minut (lub aż krem się zetnie) w temperaturze 150 stopni. Flan będzie gotowy, kiedy wbity w niego nóż lub patyczek będzie czysty. Ostudzony flan szczelnie okryć folią i odstawić do lodówki co najmniej na noc. Przed podaniem odkroić flan od formy ostrym nożem. Na formie położyć odwrócony talerz, odwrócić wraz z formą i lekko potrząsnąć - flan powinien bez problemu wyjść z formy. Udekorować wiórkami kokosowymi i pozostałym karmelem.
Zapomnieliście napisać, w którym momencie Malibu ;]
OdpowiedzUsuńDziękujemy za czujność, już zaktualizowane :)
Usuń