W dalszym ciągu pozostajemy w klimatach amerykańskiego Południa. Niedawno w końcu obejrzeliśmy Księżniczkę i żabę. Film był taki sobie, ale chodzi za mną jedna z piosenek (świecące tyłki świecące tyłki, ratuuunku, niech ktoś ją ode mnie zabierze). Jednym z motywów tego filmu jest kuchnia Nowego Orleanu, czyli miedzy innymi jambalaya, czy gumbo. W związku z tym zrobiłam kolejną wersję tej potrawy (moje pierwsze podejście do jambalayi tutaj). Podstawa potrawy jest zestaw cebula, papryka i seler naciowy, zwany w kuchni kahuńskiej "świętą trójcą".
Jambalaya z kurczakiem i krewetkami |
Składniki na 4 porcje:
2 surowe piersi kurczaka
100 g wędzonki
150 g kiełbasek
225 g dużych krewetek
3 pokrojone łodygi selera
pokrojona zielona i czerwona papryka
2 drobno posiekane ząbki czosnku
szalotka
szalotka
250 g sosu pomidorowego
250 ml wywaru z kurczaka lub wody
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
pół łyżeczku czarnego pieprzu
pół łyżeczki tymianku
olej
Do podania: biały ugotowany ryż
olej
Do podania: biały ugotowany ryż
Sól, cayenne, pieprz i tymianek wymieszać w misce. Dołożyć mięso kurczaka i dokładnie wymieszać z przyprawami i usmażyć na złoto na oleju. Do smażenia najlepiej użyć dużego rondla z grubym dnem. Dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać wędzonkę, kiełbaski, sos pomidorowy i wywar. Zamieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić, aż sos nieco wyparuje. Wrzucić krewetki i gotować ok. 2-3 minut. Przyprawić do smaku, chociaż danie generalnie powinno być pikantne. Podawać z ugotowanym ryżem.
lubie to danie:D
OdpowiedzUsuńWitam. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/ Pozdrawiam. Danusia
OdpowiedzUsuń