sobota, 15 marca 2014

Kuchnia karaibska: Kotlety wieprzowe w stylu jerk

Dziś bez długich wstępów, kolejna wersja grillowanych kotletów wieprzowych, tym razem w stylu jerk. Już kiedyś robiliśmy w ten sposób kurczaka. Marynata do dań typu "jerk" jest specyficzna, zawiera między innymi ziele anielskie i sos chilli. Ma ona na celu upodobnić potrawę do amerykańskiego suszonego mięsa jerky. Miałam okazje spróbować go i faktycznie, podobieństwo smaków jest dość duże (ale zdecydowanie wolę mięso w stylu jerk, a nie "prawdziwe" jerky).

Kotlety wieprzowe w stylu jerk
Składniki:

2 kotlety grube wieprzowe (moje były z szynki, po ok. 150 g każdy)
papryczka chili bez pestek, posiekana
łyżeczka skórki z limonki
soku z połowy limonki
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
10 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego

łyżka sosu chili
ząbek czosnku drobno
sól

opcjonalnie: odrobina oleju do posmarowania patelni,grillowane ćwiartki limonki

Składniki marynaty połączyć w dużej misce. Dodać mięso, dobrze obtoczyć w marynacie i odstawić na ok. godzinę. Smażyć po 10 minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Mięso powinno chwile odpocząć po usmażeniu, wtedy tez należy je lekko osolić. Podawać z grillowaną limonką i ryżem (na zdjęciu dodatkiem jest kubańska potrawa moros y cristianos, przepis już niedługo).

Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej Red Hot Chilli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...