Dziś bez długich wstępów, kolejna wersja grillowanych kotletów wieprzowych, tym razem w stylu jerk. Już kiedyś robiliśmy w ten sposób kurczaka. Marynata do dań typu "jerk" jest specyficzna, zawiera między innymi ziele anielskie i sos chilli. Ma ona na celu upodobnić potrawę do amerykańskiego suszonego mięsa jerky. Miałam okazje spróbować go i faktycznie, podobieństwo smaków jest dość duże (ale zdecydowanie wolę mięso w stylu jerk, a nie "prawdziwe" jerky).
Kotlety wieprzowe w stylu jerk |
2 kotlety grube wieprzowe (moje były z szynki, po ok. 150 g każdy)
papryczka chili bez pestek, posiekana
łyżeczka skórki z limonki
soku z połowy limonki
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
10 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego
łyżka sosu chili
ząbek czosnku drobno
sól
opcjonalnie: odrobina oleju do posmarowania patelni,grillowane ćwiartki limonki
Składniki marynaty połączyć w dużej misce. Dodać mięso, dobrze obtoczyć w marynacie i odstawić na ok. godzinę. Smażyć po 10 minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Mięso powinno chwile odpocząć po usmażeniu, wtedy tez należy je lekko osolić. Podawać z grillowaną limonką i ryżem (na zdjęciu dodatkiem jest kubańska potrawa moros y cristianos, przepis już niedługo).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz