Po okazjonalnej malinowej wersji, propozycji o smaku owocu granatu oraz wersji sorbetowej wczoraj wrzuciliśmy podwójnie miętowe mojito, czyli tylko nieco odświeżoną wersję klasycznej odmiany. Dziś eksperyment. Jak się jednak okazało smak kokosa idealnie współgra z limonką :)
Składniki:
Na dno spodka wysypać wiórki kokosowe. Krawędź szklanki zanurzyć w soku limonkowym a następnie w wiórkach. Zwilżając szklanki należy trzymać do góry nogami , by uniknąć zanieczyszczenia drinka sokiem i brzydkich mazów na szkle. Do udekorowanego wcześniej naczynia wrzucić limonkę i pokruszony lód. Wlać rum i likier kokosowy. Całość dopełnić wodą gazowaną - lepiej unikać wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w drinku.
30 ml jasnego rumu (u nas Bacardi Superior)
15 ml likieru kokosowego Malibu
15 ml likieru kokosowego Malibu
2 ćwiartki limonki
wiórki kokosowe
woda gazowana
drobno kruszony lód
Na dno spodka wysypać wiórki kokosowe. Krawędź szklanki zanurzyć w soku limonkowym a następnie w wiórkach. Zwilżając szklanki należy trzymać do góry nogami , by uniknąć zanieczyszczenia drinka sokiem i brzydkich mazów na szkle. Do udekorowanego wcześniej naczynia wrzucić limonkę i pokruszony lód. Wlać rum i likier kokosowy. Całość dopełnić wodą gazowaną - lepiej unikać wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w drinku.
Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do drinka mieszadełko.
Salud!
Salud!
hmmm... to będzie zdecydowanie mój typ :-)
OdpowiedzUsuńzupełnie inne niż typowe podanie malibu i zupełnie inne niż klasyczne mojito ;)
Usuń