sobota, 22 marca 2014

Mojito kokosowe

Po okazjonalnej malinowej wersji, propozycji o smaku owocu granatu oraz wersji sorbetowej wczoraj wrzuciliśmy podwójnie miętowe mojito, czyli tylko nieco odświeżoną wersję klasycznej odmiany. Dziś eksperyment. Jak się jednak okazało smak kokosa idealnie współgra z limonką :)

Mojito kokosowe
Składniki:
30 ml jasnego rumu (u nas Bacardi Superior)
15 ml likieru kokosowego Malibu
2 ćwiartki limonki
wiórki kokosowe
woda gazowana 
drobno kruszony lód


Na dno spodka wysypać wiórki kokosowe. Krawędź szklanki zanurzyć w soku limonkowym a następnie w wiórkach. Zwilżając szklanki należy trzymać do góry nogami , by uniknąć zanieczyszczenia drinka sokiem i brzydkich mazów na szkle. Do udekorowanego wcześniej naczynia wrzucić limonkę i pokruszony lód. Wlać rum i likier kokosowy. Całość dopełnić wodą gazowaną - lepiej unikać wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w drinku.

Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do drinka mieszadełko.
Salud!

Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej
Festiwal Kuchni Kubańskiej

2 komentarze:

  1. hmmm... to będzie zdecydowanie mój typ :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zupełnie inne niż typowe podanie malibu i zupełnie inne niż klasyczne mojito ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...