Dzisiaj kolejny przepis dla kulinarnoodpornych. Banalna tradycyjna zupa grecka. Dosłownie jej nazwa oznacza: jajocytryna. I właśnie tym jest. Kilka składników wystarczy by otrzymać zupkę, zwaną grecką penicyliną - idealna na przeziębienie lub ciężkiego kaca :)
Avgolemono - grecka zupa-krem cytrynowa |
700 ml bulionu drobiowego
125 g makaronu orzo
żółtko
1 cytryny
sól i grubomielony świeży pieprz
Zagotować bulion. Wsypać makaron orzo i gotować 15 minut. Ubić żółtko z sokiem z 1 cytryny, dodać trochę bulionu i dalej ubijać. Połączyć z bulionem, doprawić solą i dużą ilością pieprzu i mieszając połączyć w jednolity krem. Uważać,by nie zagotować, bo jajko się zetnie. Udekorować pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz