wtorek, 10 września 2013

Avgolemono - grecka zupa-krem cytrynowa na kaca :)

Dzisiaj kolejny przepis dla kulinarnoodpornych. Banalna tradycyjna zupa grecka. Dosłownie jej nazwa oznacza: jajocytryna. I właśnie tym jest. Kilka składników wystarczy by otrzymać zupkę, zwaną grecką penicyliną - idealna na przeziębienie lub ciężkiego kaca :)

Avgolemono - grecka zupa-krem cytrynowa
Składniki:
700 ml bulionu drobiowego
125 g makaronu orzo 
żółtko
1 cytryny
sól i grubomielony świeży pieprz

Zagotować bulion. Wsypać makaron orzo i gotować 15 minut. Ubić żółtko z sokiem z 1 cytryny, dodać trochę bulionu i dalej ubijać. Połączyć z bulionem, doprawić solą i dużą ilością pieprzu i mieszając połączyć w jednolity krem. Uważać,by nie zagotować, bo jajko się zetnie. Udekorować pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...