Po rosyjsku jucha oznacza zupę, wywar. Nic dziwnego, że w kraju z takim bogactwem rzek i jezior klasycznym przepisem stała się ucha, zawiesista zupa rybna. Johann Georg Kohl, podróżnik i autor Reisen im Inneren von Rußland und Polen, kompleksowej pracy o mieszkańcach Imperium Rosyjskiego, ich zwyczajach i kuchni określił uchę jako jedną z najsmaczniejszych potraw rosyjskich. Zgodnie z jego opisem każdy kupiecki dom miał swój przepis. Poniżej współczesny, najklasyczniejszy jaki znalazłam. Zasada uchy jest jedna - czym więcej słodkowodnych ryb, tym lepiej - a na szczęście gotując ją miałam dostęp do świeżo złowionych ryb taty Alastora :)
Składniki
850 g filetu z suma
2,5 l wody
800 g ziemniaków
dwie średnie cebule
łyżeczka masła
2 małe pietruszki
1,5 kg drobnych ryb słodkowodnych
pieprz i sól
liść laurowy
natka pietruszki do przybrania
Drobne ryby gotować na małym ogniu pół godziny. Gotowy bulion przecedzić. Ziemniaki pokroić w kostkę. Do wrzącego bulionu dodać ziemniaki, całą cebulę (z łupinką), liść laurowy i korzeń pietruszki. Pogotować kwadrans, dodać kawałki fileta z suma. Gotować jeszcze ok. 20 minut, 5 minut przed końcem gotowania doprawić solą i pieprzem. Gotową uchę doprawić masłem. Gorącą zupę podawać przybraną dużą ilością siekanej natki pietruszki, z kawałkami suma w środku.
850 g filetu z suma
2,5 l wody
800 g ziemniaków
dwie średnie cebule
łyżeczka masła
2 małe pietruszki
1,5 kg drobnych ryb słodkowodnych
pieprz i sól
liść laurowy
natka pietruszki do przybrania
Drobne ryby gotować na małym ogniu pół godziny. Gotowy bulion przecedzić. Ziemniaki pokroić w kostkę. Do wrzącego bulionu dodać ziemniaki, całą cebulę (z łupinką), liść laurowy i korzeń pietruszki. Pogotować kwadrans, dodać kawałki fileta z suma. Gotować jeszcze ok. 20 minut, 5 minut przed końcem gotowania doprawić solą i pieprzem. Gotową uchę doprawić masłem. Gorącą zupę podawać przybraną dużą ilością siekanej natki pietruszki, z kawałkami suma w środku.
Na pewno była pyszna:-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń