sobota, 7 września 2013

Lasagne bolońska

Dziś przepis na lasagne bolońską. To klasyczny przepis, który jednak występuje w bardzo wielu wersjach - wg jednych powinny być tylko pomidory i mięso, inne wersje dopuszczają warzywa takie jak marchew czy seler naciowy. Moja wersja jest kompilacją kilku przepisów.

Lasagne bolońska
Składniki na foremkę o wymiarach 21x21 cm:

12 płatków makaronu lasagne
300 g mielonego mięsa wołowego
puszka pomidorów
1 duża marchewka
ząbek czosnku
szalotka
łyżka posiekanej bazylii
łyżka posiekanego oregano
opcjonalnie 100 ml czerwonego wytrawnego wina
pół litra beszamelu
200 g startego sera
sól, pieprz
oliwa
masło do wysmarowania formy

Makaron namoczyć w ciepłej wodzie aż lekko zmięknie. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekane czosnek i szalotkę, podsmażyć, następnie dodać mięso i smażyć aż zbrązowieje. Do mięsa dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, podsmażyć minute i dodać pomidory. Dusić aż z pomidorów utworzy się gesty sos, doprawić i dusić jeszcze 10 minut. W międzyczasie przygotować beszamel i utrzeć ser. Formę do zapiekania wysmarować masłem, ułozyć pierwszą warstwę makaronu, dodać połowę sosu mięsnego i 1/3 beszamelu i rozprowadzić równą warstwą, powtórzyć jeszcze raz, przykryć ostatnią warstwą makaronu, wylać na nią pozostały beszamel, rozprowadzić równo i posypać serem. Zapiekać ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Podawać gorącą.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetyczne i jestem pewna, że smakowała genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żałuję, że nie zrobiliśmy zdjęcia przekroju :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...