poniedziałek, 9 września 2013

Svinjska rebrica u bijelom vinu - Żeberka w białym winie po chorwacku

W sierpniu byliśmy w Chorwacji. Na jakimś straganie z pamiątkami wypatrzyłam książeczkę kucharską z chorwackimi daniami po angielsku. Zakupiłam ją sobie. Poniżej pierwszy ze znalezionych w niej przepisów - żeberka w białym winie. W oryginalnym przepisie żeberka były jagnięce, ja zastąpiłam je wieprzowymi. A wino jest chorwackie, domowe (tzn. z butelki pet), jakimś cudem dowieźliśmy do Polski w dobrym stanie.

Żeberka w białym winie po chorwacku
Składniki:
650 g żeberek wieprzowych
3 łyżki oliwy
szalotka
1/3 łyżeczka posiekanego rozmarynu
pół pęczka świeżej natki pietruszki
półtorej łyżeczki pomieszanych w równych proporcjach suszonych ziół: oregano, bazylia, majeranek, cząber, tymianek, szałwia
szczypta mielonej słodkiej papryki
200 ml białego wina (u nas chorwackie domowe)
pieprz i sól

Żeberka pociąć na 10 cm kawałki i dokładnie umyć. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć żeberka z obu stron po 5 minut, aż się zarumienią. Ściągnąć mięso z patelni i wyłożyć na papierowy ręcznik. W pozostałym wytopionym tłuszczu z oliwą zrumienić drobno pokrojoną szalotkę. Gdy będzie złota, dodać rozmaryn, posiekaną natkę pietruszki, mieszankę suszonych ziół oraz sól i pieprz do smaku. Zalać wszystko białym winem. Zagotować i włożyć z powrotem żeberka oraz dolać szklankę przegotowanej wody. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 60 minut. Podawać z frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...