środa, 18 września 2013

Staroruski napar ziołowy

Zima nadciąga. Rosjanie, a wcześniej Rusini od wieków znali moc zaklętą w aromatycznych, gorących napojach. Chińska herbata pojawiła się stosunkowo nie tak dawno w kuchni rosyjskiej, bo dopiero w XVII w. Aż do tego momentu najlepiej od przeziębień i chorób ratowały zimą napary ziołowe. Taki jak ten.

Staroruski napar ziołowy

Składniki na ok. litr naparu:

2 łyżki suszonych kwiatów lipy
2 łyżki suszonej mięty
2 łyżki suszonej melisy
łyżka suszonych owoców porzeczki

Zioła, kwiaty lipy i owoce porzeczki umieścić w litrowym dzbanku, zalać wrzątkiem. Odczekać 3-5 minut aż się zaparzy. Można podawać osłodzone miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...