czwartek, 5 września 2013

Kuchnia Bliskiego Wschodu - podsumowanie akcji kulinarnej

Jakiś czas temu zakończyła się nasza druga akcja kulinarna - Kuchnia Bliskiego Wschodu. Jesteśmy bardzo miło zaskoczeni wielkim odzewem. W szczególności, że w akcji uczestniczyli bloggerzy, którzy wrzucali wpisy autentycznie bliskowschodnie. Ze względu na wielkie powodzenie Akcji, mamy zamiar przeprowadzić za jakiś czas jej kolejną edycję.

Przeglądajcie, korzystajcie, inspirujcie się. Już wkrótce kolejna akcja kulinarna na naszym blogu - tym razem znów słowiański krąg kulturowy, czyli kuchnia naszych wschodnich sąsiadów :)


Spis przepisów z akcji:



  • Libańskie kotleciki z cukinii
  • Kuchnia Bliskiego Wschodu: Namoura, - libańskie ciasto bez jajek
  • Bakłażan faszerowany mięsem i papryką z miętą
  • Otomański deser ryżowy
  • Baba ganoush - bliskowschodnia pasta z bakłażana
  • Falafel z bobu w wersji wegańskiej i wegetariańskiej z sosami i sałatką taboulleh
  • Otomański deser mleczno-migdałowy
  • Ayran - tureckie orzeźwienie
  • Domowy döner kebab
  • Tabbouleh - libańska sałatka z kuskus
  • Tureckie Köfte z żółtym ryżem kardamonowym
  • Baba ghanoush z pastą tahini własnej roboty
  • autorka: mopswkuchni | blog: Mops w kuchni

  • Tabbouleh
  • Nan-e qandi
  • Irańska chałwa
  • Zulbia
  • Khoresz bademjan
  • Turecka sałatka przywieziona z Berlina
  • Gözleme z zieleniną - turecki przysmak
  • Babagannuş w wersji tureckiej
  • { Dip z bakłażana i pomidorów- borani ba bademjan be ghojeh faranghi, Kuchnia Perska }
  • {Naan e berenji - perskie ciasteczka z mąki ryżowej}
  • {Sosis bandari - Perskie śniadanie}
  • Baba ghanoush - pasta z bakłażana
  • Turecki sernik bez sera (na jogurcie) z borówkami
  • Chlebki pita z czarnuszką i pasta rukolowa
  • Herbata z Adenu (Jemen) najlepsza po sjeście
  • Bakłażany po istambułsku
  • Pasta z bakłazana czyli baba ghanoush
  • FALAFEL
    autorka: smakujmy.pl | blog: smakujmy.pl
  • Turecka klasyka: kısır, czyli sałatka z kuskusu
  • Kebab z mięsa mielonego
  • jebra - arabskie gołąbki z liści winogron
  •  Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny
  • Pasztet domowy po ... saudyjsku
  • Kawa z kardamonem
  • Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama
  • Karkade - egipska herbata z hibiskusa w dwóch wariantach
  • Sałatka arabska z czerwoną soczewicą i daktylami!
  • Khoresh z wołowiną
  • Turecka zupa jogurtowa
  • Gazantep Kebab - Pieczone warzywa i kofty z kuminem
  • Hummus idealny
  • Tureckie kofte - czyli kotlety mielone
  • 8 komentarzy:

    1. Cieszę się, że mogłam wziąć udział w akcji. Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. A my się cieszymy z Twoich przepisów, które zgłosiłaś do niej :)

        Usuń
    2. Szkoda, że nie zdążyliśmy dodać większej ilości przepisów, ale nadrobimy w następnej edycji, bo wbrew pozorom kuchnia, zwłaszcza "zatokowa" w Polsce jest mało znana

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo dziękujemy za Wasze wpisy i zachęcamy do udziału w kolejnej edycji - czas odczarować kuchnię Bliskiego Wschodu z zapachu kebaba z dworca ;)

        Usuń
      2. Staramy się popularyzować kuchnię z Zatoki Perskiej na naszym blogu, ale efekty mamy raczej mizerne

        Usuń
      3. Początki zawsze trudne, ale uważam, że będzie z tego dużo radości :)

        Usuń
    3. Tyle tureckich wspomnień dla podniebienia <3

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. W następnej akcji chcemy zrobić domowe rachatłukum, please stand by ;p

        Usuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...