Wczoraj na blogu był klasyczny drink Black Russian. Dziś jego zmodyfikowana wersja, która klasyczny drink on the rocks, przemienia w równie znany digestif. Istnieje wiele wersji tego drinka - wszystkie jednak polegają na dolaniu do składników Czarnego Ruska dodatku mlecznego. Ja wybrałem wersję z mleczkiem skondensowanym, do którego mam słabość od czasów, gdy miałem metr wzrostu. Powszechniejsza wersja przewiduje dodanie zwykłego mleka. Znany również jest White Russian z bitą śmietaną, Anna Kournikova's Russian - z mlekiem 0 %, czy też Blind Russian - w którym śmietanę lub mleko zastępujemy likierem Baileys, o którym pisaliśmy już tutaj, przy okazji przepisu na drink na gorąco, który również szczerze polecamy na tą pogodę :P
White Russian |
Składniki:
60 ml wódki
30 ml Kahlua
50 ml mleczka skondensowanego (niesłodzonego)
Do wypełnionej lodem szklanki do whisky przelać najpierw likier, potem wódkę. Całość dopełnić mleczkiem skondensowanym. Lekko zamieszać.
за здоровье!
Jakoś nie mogę się przekonać do alkoholu z mlekiem...
OdpowiedzUsuńJa też nie mogłam, ale wyszło zaskakująco dobre (pewnie z powodu kahlui)
Usuń