sobota, 23 lutego 2013

Tortille ze schabem

Kupiliśmy słoiczek papryczek piri-piri i fasolę pinto. Skuszeni zdjęciem na etykiecie. Miały być śliczne nakrapiane fasolki. Po otwarciu puszki okazało się, że są śliczne fasolki, ale bez kropek. Szybki risercz wykazał, że w wyniku obróbki cieplnej fasola traci kropki. No trudno, niezrażeni tym postanowiliśmy dalej podążać w kierunku kuchni meksykańskiej. Tym razem z lekkim skrętem w kierunku tex-mex. Z podanej ilości składników wyszły 4 tortille, a reszty użyliśmy następnego jako sosu do ryżu - została ok. połowa, czyli można przyjąć, że farszu wystarczy na 8 tortilli.

PS. Nawet bez kropeczek, fasolki pinto są pyszne :)
Tortille ze schabem
Składniki:

300 g schabu
300 g pieczarek
duża zielona papryka
duża czerwona papryka
ok. 150 g kukurydzy z puszki
puszka fasoli pinto
szklanka passaty pomidorowej
1 papryczka piri-piri z zalewy (bez błon i pestek)
pół łyżeczki suszonej bazylii
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwia

Sos jogurtowy:

trzy łyżki jogurtu greckiego
łyżka posiekanej mięty
sól i pieprz

Do podania:

tortille pszenne
sałata rzymska
opcjonalnie: ser żółty

Schab umyć, oczyścić, pokroić na kotlety, a następnie w paski. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Papryki umyć, oczyścić i pokroić w paski. Fasolę odcedzić i opłukać. Czosnek posiekać drobniutko, podsmażyć na oliwie. Kiedy będzie złotawy, dodać schab i smażyć aż się zrumieni, dodać pieczarki i paprykę, doprawić solą  i pieprzem i smażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając jeszcze 5 minut. Następnie zmniejszyć ogień i dodać pozostałe składniki i dusić aż papryka zmięknie, a sos będzie bardzo gęsty. Uwaga, danie wyjdzie dość ostre. W międzyczasie wymieszać składniki sosu i posiekać sałatę w cienkie paski (przypominam, że sałata rzymska jest świetna do takich potraw, bo bardzo dobrze znosi wyższe temperatury i sflaczeje).
Tortille przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na środek nałożyć dużą łyżkę gorącego farszu, zagiąć dolny brzeg, można lekko podsypać tartego sera i założyć boki, górny brzeg zostawić wolny. Jeśli do podgrzania tortilli używamy patelni grillowej (tak jak ja), położyć złożoną tortillę na patelni na kilka sekund żeby się zapiekła ("złożoną" stroną do dołu) - wtedy na 100% nie rozpadnie się. Do gotowej tortilli dołożyć jeszcze farszu (zmieści się całkiem sporo), dodać sałaty i polać sosem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...