Wczoraj był tłusty czwartek. Niestety, nie mogę się pochwalić żadnym przepisem na smażone pyszności - mam awarię wody, więc nie gotuję niczego, co potem wymaga zbyt dużo sprzątania (byle do wieczora, przyjdzie pan hydraulik i nas uratuje). Pamiętajcie: wynajmowane mieszkania zaskakują. Nas zaskoczyło rułą na stałe zapieczętowaną silikonem do rur zamiast gwintowania :P
Dlatego dziś przepis z ostatniego weekendu, kiedy naszła nas ochota na ciasto.
Osobiście uważam, że ciasto jest dobre na wszystko. Szczególnie ciasto czekoladowe w typie brownie. Szczególnie na ciepło, w moich ślicznych naczynkach. Przepis ma niewątpliwa zaletę - ciasto jest równie pyszne na ciepło i na zimno. Prezentuję tylko wersję na ciepło - wersji na zimno nie zdążyłam zrobić zdjęć, tak szybko nam znikła :)
Składniki na 2 porcje na ciepło (naczynka ok. 150 ml pojemności) i 1 formę o wielkości 23x30 cm:
200 g gorzkiej czekoladyDlatego dziś przepis z ostatniego weekendu, kiedy naszła nas ochota na ciasto.
Osobiście uważam, że ciasto jest dobre na wszystko. Szczególnie ciasto czekoladowe w typie brownie. Szczególnie na ciepło, w moich ślicznych naczynkach. Przepis ma niewątpliwa zaletę - ciasto jest równie pyszne na ciepło i na zimno. Prezentuję tylko wersję na ciepło - wersji na zimno nie zdążyłam zrobić zdjęć, tak szybko nam znikła :)
Ciasto czekoladowe z migdałami i skórką pomarańczową na ciepło |
150 g masła
150 g cukru150 g mąki pszennej
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
2 łyżki płatków migdałowych
40 ml Cointreau
Czekoladę razem z masłem i cukrem rozpuścić na malutkim ogniu. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać w misce na gładką masę. Mieszając powoli, dodawać rozpuszczoną czekoladę. Jeżeli chcemy podać ciasto na ciepło, foremki do pieczenia wysmarować masłem. Wylać do nich masę do 2/3 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180 'C około pół godziny - aż wyrosną i wierzch lekko popęka. Jeśli chcemy uzyskać "zwykłe" ciasto, a nie dysponujemy formą nieprzywieralną, najlepiej będzie wyłożyć formę papierem do pieczenia, bo ciasto jest dosyć lepkie. Najlepiej użyć kwadratowej lub prostokątnej formy żeby uzyskać płaski placek. W takim wypadku piec około 40 minut (metodą "suchego patyczka"). Kiedy jeszcze jest ciepłe, pokroić na nieduże kwadraty.
Czekoladowe ciasto jest najlepsze na świecie! Nie ważne, czy to brownie, murzynek, czy pięciominutowe z mikrofalówki - wszystkie uwieelbiam! Jeszcze w takich pięknych naczynkach ;))
OdpowiedzUsuńte naczynka tak mi się spodobały, że dokupiłam jeszcze, teraz mam jeszcze niebieskie i czerwone :)
UsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń