sobota, 9 lutego 2013

Cynamonowy łosoś na cytrynowym risotto

Zamarzyło mi się coś pysznego. Alastorowi też. Jemu marzyło się risotto cytrynowe, a mi łosoś w cynamonie. No to zrobiliśmy dwa w jednym. Pyszności :) Przy okazji, do risotto potrzeba wytrawnego białego wermutu. Ponieważ nigdy nie piłam, postanowiłam skosztować przed dodaniem do potrawy. Wytrawny wermut jest słodszy niż większość znanych mi półsłodkich białych win. Takie zaskoczenie.

A jutro będzie recenzja Hamsy na ul. Szerokiej na krakowskim Kazimierzu.

Cynamonowy łosoś na cytrynowym risotto

Składniki na porcję dla dwóch osób:
a) Łosoś cynamonowy
300 g łososia
czubata łyżeczka mąki pszennej
dwie łyżeczki cynamonu
szczypta soli
oliwa

b) Risotto cytrynowe
200 ml ryżu arborio
500 ml bulionu warzywnego
1 szalotka
sok z jednej cytryny
skórka z jednej cytryny otarta w długie cienkie paski
60 ml wytrawnego białego wermutu
sól i pieprz
1 łyżeczka masła
2 łyżki oliwy

Szalotkę posiekać drobno i zeszklić na oliwie w rondlu o grubym dnie. Wsypać ryż i smażyć kilka minut aż zrobi się półprzeźroczysty. Dolać wermut i odparować. Następnie dodawać po chochelce bulionu i odparowywać, mieszając cały czas. Kiedy ryż jest prawie gotowy, dodać sok i skórkę z cytryny, masło i doprawić solą i pieprzem. Gotowe risotto trzymać w cieple (albo organizujemy sobie pomocnika, który w międzyczasie przygotuje łososia).

Łososia podzielić na cztery porcje. Usunąć dokładnie ości, można usunąć skórę. Na płaskim talerzu wymieszać mąkę, cynamon i sól. Panierować łososia w mieszance i smażyć na oliwie po 3-4 minuty z każdej strony.

Podawać z risotto.



2 komentarze:

  1. Jadłam już mięso przyprawione cynamonem, ale ryby jeszcze nie. Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Efekt jest nieco inny niż w przypadku mięsa (używam do wołowego mielonego mięsa w musace), ale zdecydowanie godny polecenia, szczególnie w połączeniu z jakimś cytrusowym dodatkiem.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...