Na Placu Imbramowskim znów zrobiło się pięknie kolorowo. Pojawiła się botwinka. I nie oparła się pokusie. Kupiłam pęczek. Skoro botwinka, to zupa. Dobra zupa. Jeśli botwinka jest za mało buraczkowa, można do zupy dodać jednego buraka. Wzmocni kolor i smak.
Składniki na 2 porcje:
Zupa botwinkowa |
pęczek botwinki
6 ziemniaków
900 ml rosołu
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa
Do podania:
śmietana 12%
Botwinkę bardzo dokładnie umyć zimną wodą, osuszyć, buraczki obrać, potroić w kostkę, liście posiekać drubo i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy aż liście przywiędną i zmniejszą objętość. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę (najlepiej samemu wybrać wielkość). W garnku podgrzać rosół, dodać botwinkę i obrany ząbek czosnku, po 3 minutach dorzucić ziemniaki (gotują się trochę szybciej niż buraczki, a chcemy żeby wszystkie warzywa były tak samo miękkie), gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką śmietany 12%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz