środa, 22 maja 2013

Zupa botwinkowa

Na Placu Imbramowskim znów zrobiło się pięknie kolorowo. Pojawiła się botwinka. I nie oparła się pokusie. Kupiłam pęczek. Skoro botwinka, to zupa. Dobra zupa. Jeśli botwinka jest za mało buraczkowa, można do zupy dodać jednego buraka. Wzmocni kolor i smak.

Zupa botwinkowa
Składniki na 2 porcje:

pęczek botwinki
6 ziemniaków
900 ml rosołu
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa

Do podania:

śmietana 12%

Botwinkę bardzo dokładnie umyć zimną wodą, osuszyć, buraczki obrać, potroić w kostkę, liście posiekać drubo i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy aż liście przywiędną i zmniejszą objętość. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę (najlepiej samemu wybrać wielkość). W garnku podgrzać rosół, dodać botwinkę i obrany ząbek czosnku, po 3 minutach dorzucić ziemniaki (gotują się trochę szybciej niż buraczki, a chcemy żeby wszystkie warzywa były tak samo miękkie), gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką śmietany 12%.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...