Poniżej przepis dla każdego, kto raczy narzekać, że nie będzie jadł trawy. Sałatka zawierająca więcej mięsa, niż warzyw :) Inspirowana sałatką Etna z krakowskiego Warsztatu.
Mięsna sałatka dla faceta |
Składniki na 2 porcje:
1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
100 g surowego wędzonego boczku
100 g szynki
100 g sera gouda
krążek sera camembert
10 pomidorków koktajlowych
puszka kukurydzy
sałata rzymska
łyżka oliwy
Sos:
2 łyżki musztardy miodowej
łyżka jogurtu greckiego
pól łyżeczki octu balsamicznego
zioła prowansalskie
sól, pieprz
odrobina wody
Kurczaka pokroić w średnią kostkę, przełożyć do miski i wymieszać z oliwą. Boczek pokroić w paski o szerokości ok. 0,5 cm, a szynkę w kwadraty 1,5x1,5 cm (można też pokroić w takie same paski, jak boczek). Rozgrzać patelnie grillową i smażyć mięso aż kurczak będzie apetycznie brązowy, a boczek chrupiący. Goudę pokroić w kostkę 0,5x0,5 cm (albo większą ;), camemberta w paski, pomidorki w połówki, a liście sałaty poszarpać na małe kawałki. Osączyć kukurydzę i wymieszać składniki sosu - dodać tyle wody żeby był gęsty, ale żeby dało się łatwo polać sałatkę. Na talerzu ułożyć sałatę, na niej kukurydze, następnie ser, na serze położyć gorące mięso żeby lekko się nadtopił, dodać pomidorki i polać sosem. Podawać póki mięso jest gorące, najlepiej z białym pieczywem.
Ta sałatka jest znana jako "Chef's salad", chociaż w oryginale występują jeszcze gotowane na twardo jajka.
OdpowiedzUsuńNie, ta sałatka ma niewiele wspólnego z sałatką szefa, chyba tylko to, że w obu jest mięso, ser i sałata.
UsuńMój facet poprosiłby jeszcze grzanki i byłby w 7 niebie :)
OdpowiedzUsuń