poniedziałek, 6 maja 2013

Klasyczna Margarita

Ten nieprzeciętny koktajl jest najpopularniejszym drinkiem z tequilą serwowanych w barach na świecie (może poza rytuałem opisanym tutaj). Nie ma pewnej informacji, kto wynalazł Margaritę. Najbardziej rozpowszechniona wersja brzmi, iż pierwszy raz przygotowano ją w październiku 1941 r. w Kantynie Hussong w Esanadzie, w Meksyku. Jej twórcą miał być barman Don Carlos Orozco.

Pewnego spokojnego popołudnia, Don Carlos eksperymentował z tworzeniem nowych przepisów na drinki, gdy do baru przybył znamienity gość. Magarita Henkel, córka ambasadora Rzeszy. Don Carlos zaproponował jej swojego najnowszego drinka, którego nazwał później na jej cześć, gdyż była pierwszą osobą, która go spróbowała.

Klasyczna Margarita
Składniki:
45 ml tequili
15 ml  cointreau
15 ml soku cytrynowego
krustarand solny do dekoracji

Na dno spodka wysypać sól. Krawędź schłodzonego w lodówce kieliszka (do martini lub klasycznego kieliszka do Margarity, w kształcie kapelusza sombrero (lub jak podają niektóre wersje - piersi) zanurzyć w soku cytrynowym a następnie w soli. Zwilżając kieliszek należy trzymać go do góry stopką, by uniknąć zanieczyszczenia drinka sokiem i brzydkich mazów na szkle. Do wypełnionego lodem shakera przelać wszystkie składniki.Następlnie energicznie wstrząsnąć i przecedzić do udekorowanego wcześniej kieliszka.

Salud!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...