Zaczął się sezon na prawdziwe owcze oscypki. W związku z tym pora na szybką i pyszną sałatkę.
Trzeba wiedzieć, że owce w zimie są w ciąży, więc nie dają mleka. W związku z tym zimowe "oscypki" kupowane pod Gubałówką to na 99% podróbki z krowiego mleka. Ja mam sprawdzone miejsce, gdzie można kupić świeże i nie podrabiane serki.
mieszane sałaty (w zależności od upodobania, ja lubię duuuużo)
po 4 plastry oscypka na porcję
po 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej na porcję
oliwki
pomidorki koktajlowe
Sos na 2 porcje:
łyżka musztardy miodowej
pół łyżeczki octu balsamicznego
łyżka oliwy
łyżka wody
sól, pieprz
Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzach. Szynkę porwać palcami na kawałki lub pozwijać w różyczki i ułożyć na sałacie, dodać oliwki. Składniki sosu wymieszać na gładką emulsję. Oscypek usmażyć na patelni grillowej, gorący ułożyć na sałacie, polać sosem, podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz