środa, 29 maja 2013

Szparagi zapiekane po grecku

Uwielbiam szparagi. Aż mnie nosiło kiedy w zimie widziałam takie sprowadzane z drugiej półkuli. Ale byłam dzielna i wyczekałam na sezon. W tym roku zdecydowanie eksperymentuję z przepisami. Tym razem propozycja, którą wyszukałam w książeczce "Szparagi" kupionej za oszałamiającą kwotę 3,5 zł z kosza w taniej książce (a jakże, trochę zmodyfikowana) - szparagi po grecku.

Szparagi są mało kaloryczne i moim zdaniem, niezbyt sycące (chyba że zapiecze się je pod beszamelem), więc danie nadaje się raczej jako przystawka albo lekka kolacja.

Szparagi zapiekane po grecku
Składniki na porcję dla 2 osób:
składniki :)

pęczek zielonych szparagów
8-10 pomidorków koktajlowych
kilkanaście czarnych oliwek
100 g fety
1 ząbek czosnku
garść liści bazylii
1/3 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
sól, pieprz
oliwa

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Oliwki również pokroić na połówki. Miałam oliwki z pestkami, najprostszy sposób na pozbycie się pestki to zmiażdżyć lekko oliwkę nożem i wyjąć pestkę. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć (nie ma znaczenia, podczas pieczenia i tak się rozpuści). Bazylię posiekać drobno, a czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki dodać do szparagów, doprawić, zalać 3 łyżkami oliwy i dobrze wymieszać. Piec 10-15 minut (aż szparagi będą miękkie) bez przykrycia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 215-225 stopni co jakiś czas mieszając. Podawać z białym winem.

1 komentarz:

  1. Ja też lubię szparagi, a w Twoim wydaniu wyglądają niezwykle apetycznie ;) !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...