piątek, 8 lutego 2013

Ciasto czekoladowe z migdałami i skórką pomarańczową na ciepło

Wczoraj był tłusty czwartek. Niestety, nie mogę się pochwalić żadnym przepisem na smażone pyszności - mam awarię wody, więc nie gotuję niczego, co potem wymaga zbyt dużo sprzątania (byle do wieczora, przyjdzie pan hydraulik i nas uratuje). Pamiętajcie: wynajmowane mieszkania zaskakują. Nas zaskoczyło rułą na stałe zapieczętowaną silikonem do rur zamiast gwintowania :P

Dlatego dziś przepis z ostatniego weekendu, kiedy naszła nas ochota na ciasto.

Osobiście uważam, że ciasto jest dobre na wszystko. Szczególnie ciasto czekoladowe w typie brownie. Szczególnie na ciepło, w moich ślicznych naczynkach. Przepis ma niewątpliwa zaletę - ciasto jest równie pyszne na ciepło i na zimno. Prezentuję tylko wersję na ciepło - wersji na zimno nie zdążyłam zrobić zdjęć, tak szybko nam znikła :)

Ciasto czekoladowe z migdałami i skórką pomarańczową na ciepło
Składniki na 2 porcje na ciepło (naczynka ok. 150 ml pojemności) i 1 formę o wielkości 23x30 cm:
200 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
150 g mąki pszennej
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
2 łyżki płatków migdałowych
40 ml Cointreau

Czekoladę razem z masłem i cukrem rozpuścić na malutkim ogniu. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać w misce na gładką masę. Mieszając powoli, dodawać rozpuszczoną czekoladę. Jeżeli chcemy podać ciasto na ciepło, foremki do pieczenia wysmarować masłem. Wylać do nich masę do 2/3 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180 'C około pół godziny - aż wyrosną i wierzch lekko popęka. Jeśli chcemy uzyskać "zwykłe" ciasto, a nie dysponujemy formą nieprzywieralną, najlepiej będzie wyłożyć formę papierem do pieczenia, bo ciasto jest dosyć lepkie. Najlepiej użyć kwadratowej lub prostokątnej formy żeby uzyskać płaski placek. W takim wypadku piec około 40 minut (metodą "suchego patyczka"). Kiedy jeszcze jest ciepłe, pokroić na nieduże kwadraty.




3 komentarze:

  1. Czekoladowe ciasto jest najlepsze na świecie! Nie ważne, czy to brownie, murzynek, czy pięciominutowe z mikrofalówki - wszystkie uwieelbiam! Jeszcze w takich pięknych naczynkach ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te naczynka tak mi się spodobały, że dokupiłam jeszcze, teraz mam jeszcze niebieskie i czerwone :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...