poniedziałek, 21 stycznia 2013

Meksykańskie szaszłyki z krewetek z salsą z awokado

Alastor marudził o krewetki. Nie mam dużego doświadczenia z owocami morza, ale wobec takich argumentów ("zróóóób, no zróóóób, kiedy zrooobisz?"), zaczęłam szukać przepisu. Sam przepis na krewetki pochodzi z kuchni meksykańskiej. Natomiast sos jogurtowy to pozostałość po burgerach po tajsku (już wkrótce na blogu). Okazało się, że to połączenie rozbiło bank. Szczególnie kiedy, już po zjedzeniu krewetek, wyfajdałam salsę w sosie. Znakomita przystawka albo lekka kolacja dla dwojga.

Meksykańskie szaszłyki z krewetek z salsą z awokado
Składniki na 4 szaszłyki :

16 ugotowanych obranych krewetek królewskich (ok. 250 g - w zależności od wielkości)
łyżka posiekanej świeżej kolendry
łyżka soku z pomarańczy
pół łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
1/3 łyżeczki chilli w płatkach
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
łyżka oliwy

Salsa z awokado:
1 awokado
łyżka świeżej posiekanej kolendry
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Sos jogurtowy:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka słodkiego sosu chilli
sól, pieprz

Krewetki umieścić w misce, dodać składniki marynaty. Dobrze wymieszać, odstawić. Moja stały prawie dobę i wydaje mi się, że to optymalny czas marynowania. Przygotować salsę: awokado umyć, przekroić na pół, "wykręcić" pestkę, usunąć skórkę i pokroić w kostkę (no ok, w zasadzie wyszły i malutkie trójkąty zamiast kostki:), przełożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, dodać kolendrę, sól i pieprz, wymieszać dobrze i odstawić. Przygotować sos: w misce rozkręcić jogurt, dodać sos i przyprawy (tylko odrobinkę soli, bo zdominuje smak) i wymieszać.
Zamarynowane krewetki lekko otrzepać z marynaty, nadziewać po 4 na szpikulce do szaszłyków. Teflonową patelnię grillową mocno rozgrzać, położyć szaszłyki. Smażyć po 3 minuty z każdej strony. Podawać natychmiast z salsą i sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...